judo SKP
Klub Metodika-zkušební řád. Kytice Juda

Kytice Juda

 

Kytice Juda_-_moralni_kodex_1.5


Zdvořilost

Způsob chování, který vyjadřuje respekt a úctu kdruhým. Zdvořilé je uklonit se soupeři, trenérovi, rozhodčím. Zdvořilé je podat ruku nebo odpovědět na pozdrav. Zdvořilost jde ruku v ruce se slušností.

 

 

Odvaha Statečnost

Umět se nebát. Nebát se prohrát. Když po prohraném zápase vstaneš a podáš soupeři ruku a uznáš svou prohru. Když si umíš přiznat, co je potřeba zlepšit a snažíš se o to.

 

 

Upřímnost

Chovat se a mluvit tak, jak to cítím, bez toho, abych druhé urážel. Nebát se říct, že něčemu nerozumím nebo nevím.

 

 

 Čest

Když něco slíbím, tak to dodržím. Nebo sdělím pravdivý důvod, proč to nešlo. Pokud jsem čestný, nemám černé svědomí, nemusím se stydět sám před sebou.

 

 

Skromnost

Nad nikým se nepovyšovat. Pokud mám dar (talent, umím víc než ostatní), tak se s ním nechlubím, ale pokusím se ho využít pro pomoc ostatním bez toho, abych chtěl pochvalu.

 

 

Respekt

Když druhého beru takového, jaký opravdu je. Beru ohled na jeho schopnosti a vlastnosti. Vnímám potřeby své i ostatních lidí. Abych mohl respektovat ostatní, je třeba naučit se mít rád a respektovat nejdříve sám sebe. Někdo se naučí nové věci rychle, jiný pomaleji.

 

 

Sebeovládání

Snažím se silou vůle vydržet něco, co mi není příjemné nebo neudělat něco, co bych si přál udělat, ale vím, že to vonu chvíli není vhodné. Pokud jsem se naštval, tak je to můj problém. Pozoruj svůj hněv a zkus zjistit, jak vznikl. Není to třeba tím, že jsi soupeře podcenil nebo jsi myslel na něco jiného než na zápas?

 

 

Přátelství

Vztah dvou anebo více lidí spojující vzájemné sympatie, náklonnost, porozumění. Důležitá je vzájemná upřímnost, důvěra, respekt. Přátelé si pomáhají navzájem bez očekávání „něco za něco“. Přátelé si nezávidí, neodsuzují se, jsou spolu rádi.

Kalendář akcí

<< Červenec 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  4  5  6  7
  910111213
2021
232425262728
3031    

SKP na facebooku

Sponzoři

Banner